Fogyj te is appunkkal! 📲

Vegán Receptek - GetFIT App Kalóriatáblázat

(És kapcsolódó élelmiszerek kalóriatáblázata.) 
Szakértőink
Szakértőink írták a cikket.
írták a cikket.

A vegán táplálkozás és a magas fehérjebevitel kombinációja tökéletesen megvalósítható megfelelő tervezéssel és alapanyag-ismerettel. A növényi fehérjék sokféle forrásból származhatnak, és helyes kombinációban minden esszenciális aminosavat biztosítanak a szervezet számára.

A vegán étrend nem csak etikai választás, hanem tudományosan bizonyított egészségügyi előnyökkel is jár - csökkenti a szívbetegségek kockázatát, javítja az emésztést és támogatja a hosszú távú egészséget.

A növényi alapú fehérjék gyakran rosttartalommal és antioxidánsokkal is gazdagítják az étkezéseket, ami további előnyöket jelent az aktív életmódot folytató emberek számára. A megfelelő vegán receptekkel nemcsak elérheted a fitness céljaidat, hanem felfedezed a növényi konyha gazdag ízvilágát is.

(Az alábbi receptlista csak egy ízelítő - az összes többit appunkban el tudod érni.) 
📱

Egyszerű kalória követés

Naplózd étkezéseidet és fedezd fel receptjeinket a GetFIT App-ban!

Ma
🥗
Cézár saláta
320 kcal
🍎
Alma
180 kcal
🍗
Grillezett csirke
420 kcal
920 / 2200 kcal
Próbáld ki ingyen

első 5 nap ingyen - bármikor lemondható

Hüvelyesek és teljes értékű fehérjék

A hüvelyesek képezik a vegán fehérjebevitel gerincét, és szinte minden konyhában megtalálhatók. Lencse, csicseriborsó, fekete bab, vörös bab és szójabab mind kiváló fehérjeforrások, amelyek 15-25 gramm fehérjét tartalmaznak 100 grammonként. A lencse különösen gyorsan főzhető és sokoldalúan felhasználható - lencsefőzelék, lencseburger vagy lencsés curry formájában.

A szójatermékek külön kategóriát alkotnak a vegán táplálkozásban. Tofu, tempeh és edamame mind teljes értékű fehérjéket tartalmaznak, ami azt jelenti, hogy minden esszenciális aminosav megtalálható bennük megfelelő arányban.
A tempeh fermentált tulajdonságai miatt probiotikumokat is tartalmaz, amelyek támogatják az egészséges bélflórát.

A hüvelyesek kombinálása gabonákkal - rizs és bab, lencse és bulgur, csicseriborsó és quinoa - klasszikus módja a teljes értékű fehérjeprofil elérésének. Ezek a kombinációk nem véletlenül alakultak ki a hagyományos konyhákban világszerte - tudatos táplálkozási bölcsességet tükröznek.

A szójabab az egyetlen növényi forrás, amely természetesen tartalmazza az összes esszenciális aminosavat optimális arányban.

A hüvelyesek előfőzése és tárolása megkönnyíti a mindennapi főzést. Nagy adagban megfőzött lencse vagy csicseriborsó hetekig elállja a hűtőben, és gyorsan felhasználható salátákhoz, levesekhez vagy főételekhez.

Magvak, diók és növényi tejek

A diófélék és magvak koncentrált fehérje- és egészséges zsírforrások, amelyek kiegészítik a vegán étrendet. Mandula, dió, napraforgómag, tökmag és chia mag mind jelentős mennyiségű fehérjét tartalmaznak, miközben omega-3 zsírsavakat és E-vitamint is biztosítanak. Egy maréknyi vegyes dió körülbelül 6-8 gramm fehérjét ad az étkezésekhez.

A tahini, mandulavaj és egyéb magvajok kiváló alapjai különféle szószoknak és mártogatósoknak.
Tahinis-citromos dressing, mandulavas humusz vagy napraforgómavas pesto mind ízletes és tápláló kiegészítők, amelyek növelik az ételek fehérjetartalmát. Ezek a vajak smoothie-khoz adva is remek fehérjeforrások.

A növényi tejek - mandula-, zab-, szója- és rizstej - nemcsak italként fogyaszthatók, hanem főzéshez és sütéshez is használhatók. A szójatej különösen magas fehérjetartalmú, körülbelül 3-4 gramm fehérjét tartalmaz 100 ml-enként. Ezek a tejek kiváló alapjai a protein smoothie-knak és zabkásáknak.

  • Chia mag: 17 gramm fehérje 100 grammban, omega-3 zsírsavakkal
  • Kendermag: 31 gramm fehérje 100 grammban, teljes aminosav-profil
  • Mandulavaj: természetes E-vitamin és magnézium forrás
  • Szójatej: legmagasabb fehérjetartalmú növényi tej

Quinoa, hajdina és speciális gabonák

A quinoa forradalmasította a vegán táplálkozást, mivel ez az egyetlen gabona, amely teljes értékű fehérjét tartalmaz. Quinoa saláta, quinoa buddha bowl vagy quinoa sütemények mind kiváló módjai ennek a szuper-gabonának a felhasználására. 100 gramm quinoa körülbelül 14 gramm fehérjét tartalmaz, ami megfelel egy tojás fehérjetartalmának.

A hajdina szintén értékes gabona a vegán konyhában, magas fehérje- és rosttartalmával. Hajdinakása, hajdinapalacsinta vagy hajdinaleves mind tápláló ételek, amelyek hosszan eltelítenek. A hajdina természetesen gluténmentes is, ami további előnyt jelent bizonyos emberek számára.

A amaránt és kamut ritkább, de rendkívül tápláló gabonák, amelyek változatosságot hoznak a vegán étrendbe. Amaránt puffasztva müzlihez, kamut saláta zöldségekkel vagy ezekből készült liszt sütéshez mind kreatív felhasználási módok. Ezek a ősi gabonák gyakran több fehérjét tartalmaznak, mint a modern búzafajták.

A quinoa nemcsak teljes értékű fehérje, hanem vas, magnézium és rosttartalmában is kiemelkedő, ami különösen fontos vegán étrendben.

A gabonák csíráztatása további mód a fehérjetartalom növelésére. Csíráztatott quinoa, hajdina vagy lencse nemcsak több fehérjét tartalmaz, hanem könnyebben emészthető és több vitamint biztosít, mint a nyers változat.

Próbáld ki INGYEN a "90 Napos Nyári Forma" programunk!

Formába lendülnél? INGYEN kipróbálhatod a 90 Napos Nyári Forma kurzusunk is! Tudományos alapú edzéstervek, receptek, étrendtippek és edzői támogatás vár Téged!

Ingyen kipróbálom az appot
Ezért hatékony a GetFIT App : 

Alakítsd át testedet mint több ezer hozzád hasonló ember!

Te is képes vagy az átalakulásra! Világszerte több ezer ember fejlődik és éri el álomformáját a GetFIT App segítségével. Csatlakozz hozzájuk, és kezd el az átalakulásod még ma!

Ingyen kipróbálom az appot